Kwasy omega-3 są jednym ze związków organicznych, wspomagających właściwą pracę organizmu człowieka. Pomagają one szczególnie w procesie budowania tkanek oraz poszczególnych narządów, co wpływa w znacznym stopniu na funkcje życiowe.

 

Korzyści, jakie płyną z przyjmowania kwasów omega-3 są naprawdę ogromne i wielokierunkowe, dlatego powinno się zadbać o ich odpowiednią dawkę w codziennej diecie.

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 przynależą do grupy kwasów tłuszczowych nienasyconych. Wśród nich można wyróżnić kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas a-linolenowy (ALA), a także kwas dokozaheksaenowy (DHA). Organizm ludzki nie jest zdolny do ich samodzielnego wytwarzania, więc trzeba je przyjmować z określonymi pokarmami.

Dzienna dawka kwasów omega-3, pozwalająca na właściwe funkcjonowanie organizmu i zapobieganiu ewentualnemu niedoborowi wynosi 250 mg (jest to jednak wartość minimalna). Naturalnym źródłem tych związków są głównie tłuste ryby, pływające w zimnych wodach: halibut, łosoś, sardynki czy śledź. Nieco mniejsze ilości kwasów omega-3 można natomiast odnaleźć w nasionach lnu, rzepaku oraz w orzechach włoskich (warto wiedzieć, że w olejach roślinnych, które kupuje się na co dzień, pozostaje ich bardzo niewiele, ponieważ po około dwunastu godzinach od wytłoczenia związki te podlegają rozpadowi). Jako preparaty zastępcze do suplementacji kwasów omega-3 można używać tranu (olej z wątroby dorsza, rekina) – jest on skuteczny zarówno w formie płynnej, jak i pod postacią kapsułek.

Rola kwasów omega-3 w organizmie człowieka

Kwasy omega-3 bardzo pozytywnie oddziałują na wzrok. Stanowią one bowiem jeden ze składników siatkówki oka. Odpowiednie spożycie kwasów omega-3 pomaga uniknąć zwyrodnienia plamki żółtej w późniejszym wieku. Związki te regulują również właściwą pracę mózgu, jednocześnie poprawiając jego ukrwienie.

Kwasy omega-3 przyczyniają się ponadto do obniżenia poziomu złego cholesterolu i jednoczesnego podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL) we krwi. Jedzenie ryb, bogatych w tłuszcze z grupy omega-3, zapobiega rozwojowi chorób sercowych, dlatego też poleca się spożywanie ich zwłaszcza po przebytym zawale. W ten sposób przeciwdziała się też ewentualnej arytmii. Krew, w wyniku dostarczenia opisanych kwasów do organizmu, zostaje rozrzedzona, co pozwala na uniknięcie groźnych zatorów i zakrzepów.

Zdrowie kości również w pewnym stopniu zawdzięcza się działaniu nienasyconych kwasów omega-3. Mają one za zadanie zapobiegać rozwojowi stanów zapalnych stawów, a przy tym łagodzić dolegliwości związane z reumatyzmem.

Kwasy omega-3 stanowią naturalny wspomagacz odporności. Dobrze sprawdzają się również w walce z alergiami – nie tylko chronią przed zapadnięciem na choroby alergiczne, ale i wspomagają ich leczenie. Mówi się też, że u kobiet, które przyjmują dużo pokarmów rybnych, rzadziej stwierdza się nowotwory macicy i piersi, natomiast u mężczyzn zmniejsza się ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty.

Kwasy omega-3 a ciąża

Kobiety w ciąży powinny szczególnie zwrócić uwagę na spożycie kwasów omega-3, ponieważ mają one znaczenie dla rozwoju płodu. Przyjmuje się, że jeśli przyszłe matki przyswajają odpowiednią ilość tego związku, ich dzieci są po urodzeniu większe i inteligentniejsze. Trzeba jednak zwracać uwagę na spożywane pokarmy – zaleca się, by ciężarne kobiety wybierały wyłącznie ryby spoza hodowli, wolne od metali ciężkich lub, jeśli miałyby trudność ze sklasyfikowaniem danej ryby, kupowały tran w kapsułkach. 

 

więcej: https://www.natural.pl/nasze-suplementy-2/suplementy-omega3/